Hammasproteesi ongelmia; osa 1

Useilla ihmisillä on jonkin verran sienilajikkeita suussa. Monien niistä voidaan katsoa kuuluvan suun normaaliflooraan, eikä niistä yleensä aiheudu ongelmia. Patologisen voimakas kasvu tai erityisesti tietyt sienilajit voivat johtaa suun sienitulehdukseen. Sienitulehdus aiheutuu usein monen asian yhteisvaikutuksena, siihen vaikuttavia tekijöitä on mm. kuiva suu, elimistön puolustuskyvyn heikkeneminen ja lääkkeet. Sen hoito on erityisen tärkeää ihmisellä, jolla muut sairaudet ovat heikentäneet kuntoa.

Suutulehdus - Proteesistomatiitti

Jos sienikasvusto on runsasta ja limakalvoilla on selviä oireita tai muutoksia, on kyseessä sienitulehdus. Tulehduksen oireet vaihtelevat, niitä ovat limakalvon kipu, polttelu, arkuus, kirvely ja punotus. Tyypillisiä oireita ovat myös makuaistin muutokset, verenvuoto sekä suun limakalvoilla ja kielessä näkyvät laikut tai suunpielihaavaumat. Yleinen oire on hammasproteesin alle jäävän limakalvon punoitus.

Helpoin tapa estää sienitulehdusta on huolehtia suuhygieniasta.

Hammasproteesi ja suu tulee puhdistaa huolellisesti päivittäin. Hammasproteesin alla on kasvustolle suotuisat olosuhteet. Proteesi on hyvä ottaa pois suusta yöksi ja säilyttää kuivana ilmavassa rasiassa. Lisäksi kuivan suun voi kostuttaa vaikka vedellä. Hammasproteesit tulisi pitää kunnossa; huolehtia niiden säännöllisestä pohjauksesta ja rikkoutuessa korjauttaa ne mahdollisimman nopeasti. Istuvuuden ollessa hyvä sienikasvusto ei pääse kertymään proteesin pinnalle. Pohjauksen yhteydessä saadaan hävitettyä proteesin mahdollisesti kertynyt sienikasvusto. Voimakkaissa oireissa käyttöön otetaan lääkärin ohjeen mukaan sienilääkitys.

Suun sienitulehdukseen altistavia tekijöitä on useita. Niitä on mm. huono suuhygienia, huonosti istuvat hammasproteesit, mikrobilääkitys, sairaudet, tupakointi sekä runsas alkoholin tai sokerin käyttö

Lähde:

https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=trv00108&p_hakusana=hiivatulehdus%20suussa