Ienharjanne vetääntyy ajan mittaan eikä proteesi enää istu suussa. Erityisen voimakasta vetäytyminen on ensimmäiset kaksi vuotta hampaiden poiston jälkeen, mutta se jatkuu läpi elämän. Proteesin pohjauksen tarve on syytä tarkistuttaa, jos proteesi tuntuu löysältä ja sen alle kertyy helposti ruokaa. Huonosti istuva proteesi menee helposti rikki ja rikkoutuminen on merkki mahdollisesta pohjauksen tarpeesta. Väljä proteesi kerää helposti alleen likaa ja altistaa limakalvot tulehduksille ja liikakasvulle. Syöminen hankaloituu, eikä purenta toimi enää normaalisti.
Kun proteesi pohjataan, sen pohja muotoillaan uudelleen suuhun sopivaksi. Erikoishammasteknikko ottaa jäljennöksen suun limakalvon muodosta käyttäen proteesia apuna, jolloin limakalvon muodot saadaan mallinnettuna täsmälleen samana kipsistä valmistettavalle työmallille. Proteesi jää hänelle pohjattavaksi ja proteesin pohjassa oleva tyhjä tila korvataan uudella akryylillä. Pohjaus on valmis joko saman päivän aikana tai seuraavana päivänä. Työn valmistuttua se sovitetaan suuhun ja tehdään tarvittaessa hionnat.
Tukavasti istuva hammasproteesi on mukava käyttää; se pysyy hyvin suussa, syöminen on helpompaa ja purenta on tasapainossa. Tiivis proteesi ehkäisee limakalvon sairauksia. Proteesista huolehtiminen lisää proteesin käyttöikää!
Pohjauksen tarve on hyvin yksilöllistä. Keskimäärin proteesi on pohjauksen tarpeessa noin 2-3 vuoden välein. Hammasproteesi on hyvä tarkistuttaa erikoishammasteknikolla säännöllisin välein.
Hammasproteesi tulee pohjata noin 3 kuukautta hampaiden poistojen jälkeen. Ikenet vetäytyvät ts. leukaluu resorboituu tavallista nopeammin heti poistojen jälkeen ja proteesin pysyvyys heikkenee. Pohjauksen jälkeen proteesin paikallaan pysyminen paranee huomattavasti. Mikäli proteesin pysyminen tuottaa ongelmia tai se tuntuu painavan ikeniä ennen lopullista pohjausta, voidaan tehdä väliaikainen pehmytpohjaus.
Onni on hyvin hoidettu hammasproteesi!