Hampaiden poistojen yhteydessä tehdyn proteesin hoito-ohje  

Tämä ohje koskee proteesia, joka on valmistettu ennen hampaiden poistoa ja hammaslääkäri on laittanut sen heti suuhun hampaiden poistojen jälkeen.  

Proteeseja tulee käyttää poistojen jälkeen puolitoista vuorokautta niin, että ne voi ottaa pois ja huuhtoa, mutta ilman niitä ei tule juoda eikä syödä. Uudet proteesit aiheuttavat usein suuhun kipukohtia, nämä saamme hoidettua pois jälkitarkastuksen yhteydessä. Jälkitarkastuksessa kevennetään painokohdat ja proteesi saadaan istumaan kivuttomasti. Proteeseja tulee käyttää pienistä kipukohdista huolimatta, jotta ne pystytään havaitsemaan jälkitarkastuksessa. Kontrollikäynti on noin viikon päästä toimenpiteestä.  

Kaksi viikkoa poistojen jälkeen voidaan tarvittaessa aloittaa proteesin kiinnikeaineen käyttö, jos proteesin pysymisessä on ongelmia. Noin 3 kuukautta poistojen jälkeen tulee proteesit pohjata (tiivistää). Ikenet vetäytyvät hampaiden poistojen jälkeen ja tämä on aina tarpeellinen toimenpide. Pohjauksen jälkeen pysyminen paranee huomattavasti. Jos löystyminen on kovin nopeaa, voidaan ennen lopullista pohjausta tehdä väliaikainen pehmytpohjaus.  

Paras tapa puhdistaa proteeseja on proteesiharjalla ja laimennetulla nestemäisellä pesuaineella.  

Katso myös: https://erikoishammasteknikot.fi/hammasproteesin-pohjaus/