Onni on kunnolliset hampaat

Suomalaisten hampaat ovat huippuluokkaa, jos verrataan moneen muuhun maahan. Kaukana ovat ne ajat, kun armeijan leivissä oli pehmeän leivän jono pidempi kuin kovan. Suomalaisten keski-ikä on kuitenkin noussut viime vuosikymmeninä ja suuret ikäluokat ovat eläkeiässä. Useiden hampaat eivät ole enää työkykyisiä.

Vaikka omasta yleiskunnosta olisi huolehtinut koko ikänsä, alkaa luusto haurastua iän myötä. Tämä tuo oman rasitteensa myös hammaskalustolle, joka alkaa jatkuvan kulutuksen myötä pikkuhiljaa pettää.
Alkuun lohjenneita hampaita paikataan, muovaillaan ja laminoidaan hammaslääkärillä. Yksittäisiä rikkoontuneita hampaita korvataan kiinteillä kruunuilla ja nastahampailla, implanteilla.
Tilannetta voidaan helpottaa erilaisilla metallista ja muovista valmistetuilla kiinnitettävillä levy- ja rankaproteeseilla, mutta jos hampaat menetetään kokonaan, joudutaan turvautumaan yhdistelmä- tai kokoproteesiin, suomeksi sanottuna tekohampaisiin.
Kun omasta hampaasta tai hampaista ei ole enää käyttökaluiksi astuu hammaslääkärin rinnalle ja sijaan erikoishammasteknikko, lyhennettynä EHT.

Paikallinen yritys

Onni Erikoishammasteknikot Oy on Etelä-Haagassa, Kauppalantiellä toimiva hammasproteeseihin ja niiden korjauksiin keskittynyt yritys. Firmaa pyörittää hammasteknikko, yrittäjä Saul Maury, joka on ollut alalla reilut kymmenen vuotta.
- Aloitin työt hammaslaboranttina Keskustan erikoishammasteknikoissa. Kun työnantajani siirtyi eläkkeelle, päätin lähteä kokeilemaan omia siipiäni.
Onni Erikoishammasteknikot Oy on perustettu vuosi sitten. Yritys on ollut Haagassa jo viisi vuotta, mutta erinimisenä. Onni Erikoishammasteknikot on laajentunut nopeasti. Nyt toimipaikkoja on jo kahdeksan. Yrityksellä on kolme vakinaista työntekijää ja kolme itsenäistä ammatinharjoittajaa, jotka toimivat erikoishammasteknikkoina.
Haagan toimipisteessä alueemme asukkaita palvelevat EHT Antti Koskela ja EHT Tero Roine. Kummallakin on rautainen, vuosikymmenten ammattitaito alalta. Saul hoitaa yrityksen hallinnon ja hammaslaboratoriota. Myös Saul on kouluttautumassa erikoishammasteknikoksi.

Kotimaisia proteeseja, käsityönä

Erikoishammasteknikko on irrotettavan hammasprotetiikan asiantuntija. Onni Erikoishammasteknikkojen ykköstuote on laadukas irrotettava kokoproteesi.
- Valmistamme kaikki proteesit itse, Saul kertoo. - Tänä päivänä monet firmat käyttävät tietokonejäljennöksiä, joista tehdään 3D-jyrsimillä proteeseja. Meidän proteesimme taas tehdään laadukkaasti käsityönä, jolloin asiakas saa mahdollisimman mukavan kokemuksen. Hyvä hammasproteesi on käyttäjälleen lähes huomaamaton, Saul kertoo.
Oikein tehty proteesi pysyy hyvin suussa ja sillä on helppo syödä. Se ei haittaa puhetta eikä tuota kipua, ja se kohentaa käyttäjänsä ulkonäköä. Hyvä hammasproteesi tukee hyvinvointia ja parantaa elämänlaatua.
Yrityksen erikoishammasteknikot valmistavat kokohammasproteeseja suoraan käyttäjille ja osahammasproteeseja yhteistyössä hammaslääkärien kanssa.
- Tuotevalikoimaamme kuuluvat kokoproteesit, pohjaukset, korjaukset ja hampaiden lisäykset proteesiin. Lisäksi valmistamme yksilöllisiä hammassuojia kaikkiin urheilulajeihin. Käyttämällä parhaita työmenetelmiä ja materiaaleja saavutamme korkealaatuisen lopputuloksen.
Yrityksellä on avainlippu osoituksena kotimaisuudesta.

Myös kotikäyntejä

Yritys toimii yhteistyössä terveyskeskusten ja vanhainkotien kanssa. Jos asiakkaalla on ollut aiemmin kokoproteesi, voidaan uusi tehdä ilman hammaslääkärikäyntiä.
- Hampaaton leuka ei kaipaa lääkäriä väliin. Suusta otetaan jäljennökset paikan päällä ja niistä valmistetaan proteesi, Antti Koskela kertoo.
Proteeseja on mahdollista myös korjata ja huoltaa sekä pohjata uudestaan.
- Pohjaukset on hyvä tehdä muutaman vuoden välein. Rikkoutunut proteesi tulee korjauttaa heti.
Nykyaikaa vastaava proteesi on kuitenkin parempi vaihtoehto kuin kulunut.
- Ihmisten purenta muuttuu ajan myötä ja proteesit kuluvat, jolloin purenta mataloituu ja purentavoima heikentyy. Proteesi on hyvä uusia 10 vuoden välein, Tero Roine sanoo.
Asiakas voi varata ajan ja käydä toimistolla itse tai tilata kotikäynnin. Haagan toimipiste on katutasossa, bussipysäkin vieressä Kauppalantiellä.
Yrityksen asiakaskunta on pääosin ikäihmisiä. Antti ja Tero tekevät myös laitoskäyntejä, sillä monet asiakkaista on vuodepotilaita, jolloin yhteyttä ottava taho voi olla omainen tai vaikkapa hoitaja. Käyntien aikana huomioidaan vallitseva koronatilanne ja siihen suojaudutaan tarpeellisin toimenpitein.
Voit varata ajan maksuttomaan tarkastus- ja suunnittelukäyntiin nettisivuilta https://erikoishammasteknikot.fi/ tai soittamalla 050 4677 229.

teksti Jauri Varvikko

artikkeli julkaistu ensimmäisen kerran Tanotorvi-lehdessä syksyllä 2020