Proteesin puhdistus

Hammasproteesin hoito ja puhdistus on yhtä tärkeää kuin omien hampaidenkin puhdistaminen, sillä proteesin pinnalla voi elää terveydelle haitallista sieni- ja bakteerikasvustoa. Hammasproteeseista huolehtimalla voit ehkäistä suusairauksia.  Puhdas, ehjä ja hyvin istuva proteesi on osa henkilökohtaista hyvinvointiasi.

Hammasproteesi ja limakalvot tulisi puhdistaa päivittäin aamuin ja illoin. Proteesi otetaan pois suusta puhdistuksen ajaksi ja limakalvot harjataan huolellisesti pehmeällä harjalla. Proteesi puhdistetaan hammasproteesien puhdistukseen tarkoitetulla proteesiharjalla käyttäen haaleaa vettä. Pesuaineena voi käyttää joko proteesien puhdistusainetta tai nestemäistä saippuaa. Metallisia kiinnikkeitä tulee käsitellä varovasti. Proteesi huuhdotaan huolellisesti runsaalla vedellä puhdistuksen jälkeen. Jos proteesiin kertyy hammaskiveä tai värjäytymiä, ne voi puhdistuttaa erikoishammasteknikon luona mekaanisesti ja ultraäänipesurilla. Hammasproteesia ei koskaan tule pestä kuumalla vedellä tai astianpesukoneessa. Hankausaineita sisältävät tahnat vaurioittavat proteesin pintaa, niiden käyttöä ei suositella. 

Proteesia voi pitää suussa myös yöllä jos se tuntuu mukavalta eikä limakalvolla ei ole painkohtia tai ärsytystä. Tällöin on ehdottoman tärkeää huolehtia limakalvojen ja proteesin puhtaudesta päivittäin.  Huonosti istuvaa proteesia ei tulisi pitää öisin tukehtumisvaaran vuoksi. Kun proteesi ei ole yöllä suussa, se säilytetään astiassa, jonka pohjalla on puhdasta vettä. Säilytysastian veden tulee olla puhdasta ja se täytyy vaihtaa päivittäin bakteerikasvuston välttämiseksi.  

Hampaatonkin suun on hyvä tarkistuttaa säännöllisesti. Limakalvolla olevat haavaumat voivat olla oire proteesin korjaustarpeesta. Jos proteesi istuu huonosti, se hankaa limakalvoa ja jatkuva ärsytys altistaa suun limakalvomuutoksille.  

Vanhaan ja kuluneeseen proteesiin kertyy helpommin hammaskiveä sekä bakteeri- ja sienikasvustoa. Kuluneen hammasproteesin purentavoima heikentyy ja syöminen hankaloituu. Hammasproteesi on hyvä uusia noin 5-8 vuoden välein. Jos hammasproteesi rikkoutuu, se tulee korjauttaa välittömästi. Mitä nopeammin proteesi korjataan, sen pienempi toimenpide se on. Hajonnut proteesi kerää likaa sekä ärsyttää limakalvoa ja voi aiheuttaa haavaumia.  Hampaattoman suun limakalvoissa tapahtuu ajan myötä muutoksia. Tästä syystä proteesi on hyvä pohjata eli tiivistää 2-3 vuoden välein. Pohjauksen tarpeessa oleva proteesi tuntuu löysältä ja sen alle pääsee ruokaa.  

Hammasproteesin voi tuoda meille hammaslaboratorioon puhdistukseen, poistamme kertyneen lian hellävaraisesti ultraäänilaitteella, jopa odottaessa.

Onni on puhdas ja mukava hammasproteesi!