Työssään hän pääsee tätä taitoa käyttämään ja hiomaan yksityiskohtia pikkutarkasti. Roine suunnittelee ja valmistaa hammasproteeseja.
– Erikoishammasteknikkona voin valmistaa kokohammasproteeseja suoraan asiakkaille sekä osahammasproteeseja yhteistyössä hammaslääkärin kanssa, Roine selvittää.
Erikoishammasteknikolla on sekä suun terveydenhoidon kliininen koulutus että hammasprotetiikan laaja tekninen osaaminen. Valmistuttuaan hammasteknikoksi tulee työskennellä alalla viisi vuotta ennen kuin voi aloittaa erikoistumisopinnot
– Joskus on jouduttu laittamaan aivan nuorellekin ihmiselle proteesi, mutta yleensä siinä on ollut kyse onnettomuudesta. Joskus taustalla on ollut huumeiden käyttöä tai muuta addiktiota, joka on estänyt suuhygieniasta huolehtimisen.
Roine muistuttaa parodontiitti-bakteerista eli hampaan kiinnityskudosten tulehduksesta, joka saattaa pahimmillaan johtaa hampaiden irtoamiseen.
– Suuhygienia on erityisen tärkeä asia koko elämän ajan. Yhdenkin hampaan puuttuminen kannattaa hoitaa, sillä silloin purentapaine tulee muille hampaille kovemmaksi ja saattaa alkaa rapauttaa näiden hampaiden juuria.
Erikoishammasteknikko on erikoistunut hampaattoman suun purennan kuntouttamiseen ja valmistaa hammasproteesit käsityönä yksilöllisesti alusta loppuun.
– Oikeanlainen proteesi on käyttäjälleen lähes huomaamaton ja se pysyy hyvin suussa.
teksti Vihdin Uutiset/ Annukka Tallberg
kuva Jauri Varvikko
Lue koko juttu Vihdin Uutisten verkkosivuilta!